A hasi ultrahang egy veszélyektől és fájdalomtól mentes eljárás, aminek segítségével képet kaphatunk belső szerveink egészségéről. A hasüregben és kismedencében számos, ultrahanggal vizsgálható szerv található. Közéjük tartoznak a máj, epehólyag, lép, vesék és húgyhólyag mellett a férfi és női belső ivarszervek. Az ultrahanggal felismerhetők az epekövek, vese- és húgyúti kövek, valamint ciszták és más kóros növedékek a vesékben, májban vagy lépben. A hasi ultrahangvizsgálat fényt deríthet esetleges daganatokra, illetve azok áttéteire is az említett szervekben. Alkalmas a hasüregben futó nagyerek és nyirokcsomók értékelésére is.

Hogyan történik?

A vizsgálat előtt a hasi területet ruházattól szabaddá kell tenni. A hasi ultrahangvizsgálat közben a páciens a hátán vagy az oldalán fekszik a vizsgálóasztalon. A vizsgált területre bőrbarát zselét visznek fel, mely megkönnyíti a készülék vizsgálófejének siklását és a hanghullámok terjedését. Az orvos vagy technikus a vizsgálófejet fel-alá mozgatja a vizsgálat során a kérdéses területen. A fej által kibocsátott ultrahanghullámok egy része visszaverődik és elektromos jellé alakul. A készülék képernyőjén ezek valós idejű képpé alakulva mutatják a belső szerveket szöveteket. Az ultrahangvizsgálat átlagosan 30 percet vesz igénybe. Fájdalommal vagy kockázattal nem jár. A vizsgálat során megkérhetik a pácienst, hogy rövid időre tartsa vissza lélegzetét vagy tegye fel kezeit. Kellemetlenséget legfeljebb az okozhat, ha fájó, érzékeny területen mozgatják át a vizsgálófejet.

Hogyan készüljön rá?

A hasi és kismedencei ultrahangvizsgálat igényelhet némi előkészületet, ami a vizsgálat céljától függően változó lehet. A belekben történő gázképződés ronthatja az ultrahang látási viszonyait, ezért a vizsgálatot megelőző napon jó kerülni a puffasztó ételek fogyasztását, az időpontra pedig éhgyomorral kell érkezni. Az egészségügyi szolgáltató feladata az alkalmat megelőzően tájékoztatni a pácienst az adott esetben szükséges pontos előkészületekről. Fontos betartani ezeket az utasításokat, így a páciens is tehet azért, hogy értékelhető eredmény szülessen. Az alábbiakban néhány gyakori utasítás olvasható.

A hasnyálmirigy, illetve eperendszer vizsgálata esetén kérni szokták, hogy a vizsgálat előtt csak könnyű, zsírszegény vacsorát fogyasszon a páciens, illetve az alkalom előtti 4-12 órában teljes koplalást írnak elő. Rendszeresen szedett gyógyszert kis korty vízzel általában ilyenkor is be lehet venni.
A húgyhólyag telt állapotban vizsgálható jól, ezért a vizsgálat előtt 1 órával körülbelül fél liter szénsavmentes víz, csapvíz elfogyasztását javasolják. A vizeletürítéstől a vizsgálatot megelőző 2-3 órában tartózkodni kell. A belek vizsgálatot zavaró puffadásának elkerülése érdekében a húgyhólyag vizsgálata előtt is javasolt lehet a koplalás.

Az aorta ultrahangozását megelőző időszakban sem szabad ételt fogyasztani. Kérdezze orvosát, hogy mikor étkezhet utoljára a vizsgálat előtt, különösképpen, ha annak időpontja a délutáni vagy esti órákra esik! Cukorbetegek esetében is fontos az orvos, egészségügyi szolgáltató utasításainak betartása arra vonatkozóan, hogy a vizsgálatot megelőzően bevehető-e a szokott gyógyszer, illetve beadható-e az inzulin. Ha korábbi leletek, zárójelentések állnak rendelkezésre, azokat javasolt az alkalomra magával vinni.

Kinek javallott?

A hasi és kismedencei ultrahangvizsgálat a rekeszizomtól a szeméremcsontig terjedő terület szerveinek vizsgálatára alkalmas. A belgyógyászati, gasztroenterológiai kivizsgálások fontos részét képezi. Többek között az alábbi szervek méretéről, gyulladásos folyamatairól, szerkezeti vagy fejlődési rendellenességeiről nyerhető pontos információ:

  • Vesék
  • Epehólyag, epevezeték
  • Hasnyálmirigy
  • Húgyhólyag
  • Máj
  • Hasi verőerek
  • Lép
  • Nyirokcsomók
  • Fériaknál a prosztata
  • Nőknél méh és petefészkek

Görcsös vagy nem görcsös hasi panaszok, székelési problémák esetén az okok felderítése ultrahang vizsgálattal kezdődhet. A hasban előforduló egyéb esetleges kóros folyamatok (kóros folyadékgyülemek, daganatok, nyirokcsomók) ábrázolhatóak. Vese-, epe- és hólyagkövek kimutatására elterjedt módszer, és az abnormális májműködésről is képet ad. Használják a sárgaság okának felderítésére. A gyomor és bélrendszer áttekintésére csak korlátozottan alkalmas a hasi ultrahang, ezért itt más típusú vizsgálatokra lehet szükség.
A kismedencei szervek megbetegedésére alhasi fájdalmak, vizeletürítési problémák vagy véres vizelet utalhat. A prosztata nagysága ultrahangvizsgálattal becsülhető, azonban prosztata szűrővizsgálatra a módszer nem alkalmas.

A kövek és daganatos elváltozások korai felismerérésére szűrővizsgálatként is alkalmazzák a hasi ultrahang vizsgálatot, ami 40 éves kor felett akár évente indokolt lehet, nem csak panaszok esetén. Korábbi rákos megbetegedés esetén a hasi ultrahanggal szemmel tartható a betegség esetleges kiújulása.

Offers