Az ajakfeltöltés egy plasztikai sebészeti beavatkozás, melynek célja az ajkak dúsabbá, teltebbé, szükség esetén szimmetrikusabbá tétele. Használatos az ajkak kontúrjának növeléséhez, és gyakran alkalmazzák az öregedés jeleinek, például a száj körüli ráncok, barázdák csökkentésére. Az ajakfeltöltés árakban nagy eltérések mutatkoznak a klinikák között. A pácienseknek ajánlott minden esetben megbizonyosodni a beavatkozást végző szakember képesítéseiről és tapasztalatáról.

Felszívódó, hyaluronsavas feltölés

Az ajkak méretének megnövelése manapság a legtöbb esetben töltőanyag beinjektálásával történik. A töltőanyagok fő összetevője a hyaluronsav vagy más hasonló vegyület. A hyaluronsav testünk egyik természetes alkotóeleme is, ami nagy vízmegkötő képességének köszönhetően a bőrbe juttatva térfogatnövelő hatású. A hyaluronsavat idővel a szervezet lebontja, ezért a hatás fenntartásához szükséges a kezelés megismétlése 6-12 havonként. A testazonos felszívódó anyagok előnye, hogy a legritkább esetben váltanak ki irritációt vagy allergiás reakciót.

Tartós ajakfeltöltés

Léteznek, nem felszívódó, úgynevezett végleges készítmények is, ezek közül a szilikon implantátumok és injekciók korábban széles körben használatosak voltak, azonban helyüket manapság egyre inkább átveszik az egészségügyileg biztonságosabbnak tekintett felszívódó megoldások. Az implantátummal, szilikongéllel végzett feltöltések előnye, hogy tartós hatást nyújtanak, ezért a kezelést nem szükséges rendszeres időközönként megismételni.

Saját zsírral történő ajakfeltöltés

A saját zsírral történő ajakfeltöltés egy összetett folyamat. Első lépésként a páciens egyéb testtájáról zsírleszívás történik. Az ebből származó zsírt használják az ajkak töltőanyagként. Az eljárás tartósabb eredményt adhat a hylauronsavas feltöltésnél, és itt sem kell tartani idegen anyag által kiváltott szövődményektől.

A beavatkozás menete

Az ajakfeltöltést általában konzultáció előzi meg, ahol a plasztikai sebész felméri az ajkak állapotát segít kiválasztani a megfelelő kezelést. A plasztikai műtétekhez hasonlóan, itt is fontos megbeszélni a kezelés előtt, hogy a páciens milyen elvárásokkal indul neki a beavatkozásnak és azok mennyiben valósíthatóak meg. Az ajakfeltöltés során töltőanyagot egy vékony tűn keresztül fokozatosan injektálják az ajkakba az ideális teltség eléréséig. Az esetleges kellemetlenség vagy fájdalom csillapítása érdekében helyi érzéstelenítőt (lidocain) is beadhatnak. A kezelés céljától függően a szúrások történhetnek a száj belseje felől vagy kívülről az ajakpír mentén. A beavatkozás legfeljebb 30 percet vesz igénybe.

A kezelés után

A kezelést követően a páciens hazamehet. A szúrások helye körül kisebb duzzanat, véraláfutások keletkezhetnek. El kell telnie egy-két napnak mire a töltőanyag egyenletesen eloszlik és a kezelés végleges eredménye láthatóvá válik. Ez alatt az időszak alatt kerülni kell a kozmetikumok alkalmazását az ajkakon és környékükön. Az UV fénytől (napozás, szoláriumozás) ajánlott még 2-3 hétig megkímélni az ajkakat.

Offers