A pajzsmirigy a légcső két oldalán elhelyezkedő páros szerv. Szerepe kulcsfontosságú az anyagcsere hormonális szabályozásában. A pajzsmirigy ultrahangvizsgálat segítségével alátámasztható a pajzsmirigy alul- vagy túlműködése. A vérben található hormonok laboratóriumi elemzése mellett az endokrinológiai kivizsgálás részét képezi a pajzsmirigy ultrahang. Az eljárás pontos képet ad a pajzsmirigy és mellékpajzsmirigy méret- és felépítésbeli rendellenességeiről. Göbök, daganatok és folyadékkal telt ciszták kimutatására is alkalmas. Segítségével nyomonkövethető a már diagnosztizált képletek változása. Az ultrahangvizsgálat kiterjedhet az nyak egyéb lágyrészeire is, beleértve a nagy nyálmirigyeket és a nyaki nyirokcsomókat. A pajzsmirigy ultrahang egyszerűen és gyorsan elvégezhető. Más képalkotó diagnosztikai eljárásokkal ellentétben az ultrahang vizsgálat során nem éri sugárterhelés a pácienst, ezért káros hatása nincsen.

Hogyan történik?

A vizsgálathoz a felső ruházatot, valamint a fülön és nyakon viselt ékszereket le kell venni. A vizsgált személy a pajzsmirigy ultrahang során a hátán fekszik. Nyaka alá párnát helyeznek, hogy a vizsgálati terület kidomborodjon. A vizsgálati területen színtelen gélt visznek fel a bőrre. A váll tájékra papírtörlő kerül a gél távoltartása érdekében. A gél megkönnyíti az ultrahang vizsgálófejének siklását a bőrön, valamint az ultrahanghullámok terjedését. A vizsgálófejet a nyakon lassan fel-alá mozgatva az orvos áttekinti a pajzsmirigyek és környező szervek állapotát. Ennek végeztével a gél letörölhető. A vizsgálat átlagosan 20 percet vesz igénybe. Az értékelésre és a leletek átadására általában már az alkalom végén sor kerül.

Hogyan készüljön rá?

A pajzsmirigy ultrahang vizsgálat nem igényel különösebb előkészületet a pácienstől. Korábbi vizsgálatról származó leleteket (ha van ilyen) ajánlott magával vinni a változások nyomonkövetése érdekében.

Aszpirációs citológia

Ha a pajzsmirigyben göböt észlelnek, szükség lehet mintavételre a képletből annak eldöntésére, hogy jó- vagy rosszindulatú-e. A mintavétel egy vékony tűvel történik, pontos helyét pedig ultrahang vizsgálat segítségével jelölik ki. Az eljárást ultrahang-vezérelt aspirációs citológiának nevezik. A levett mintát mikroszkópos sejtpatológiai vizsgálatnak vetik alá.

Mikor javasolt?

Pajzsmirigy ultrahang vizsgálatra leggyakrabban endokrinológiai vagy belgyógyászati kivizsgálás során kerül sor. A pajzsmirigy zavarra utaló tünetek esetén elsőként a vérben található pajzs- és agyalapimirigy hormonok szintjét ellenőrzik laboratóriumi vizsgálattal. A diagnózis megerősítéseként kerülhet sor ultrahang vizsgálatra. A TSH, T3 és T4 hormonok mennyiségének kimutatása mellett a vérvizsgálattal az ATPO pajzsmirigy elleni antitest szintje is ellenőrizhető, mely autoimmun betegségre utalhat.

Pajzsmirigy-zavarok gyakori tünetei

A pajzsmirigy-rendellenességek nőknél valamivel gyakrabban fordulnak elő. Jó tudni, hogy milyen tünetek esetén gyanakodhatunk pajzsmirigy alulműködésre, tudományos nevén hypotireózisra. A gyakori indokolatlan fáradtság érzés, száraz bőr, súlygyarapodás, izomgyengeség- és fájdalom, ízületi fájdalmak, hajritkulás, depresszió, csökkent libidó, fokozott érzékenység a hidegre, alacsony pulzus, székrekedés és meddőség kialakulása mind pajzsmirigy alulműködésről árulkodhatnak. A szervezet a lecsökkent pajzsmirigy-hormon szintet a pajzsmirigy állományának növekedésével igyekszik ellensúlyozni, ezért az érintetteknél gyakran duzzanat érezhető az ádámcsutka alatt. Ez tapintásos orvosi vizsgálattal is tetten érhető lehet.

A pajzsmirigy túlműködés vagy hipertireózis ezzel szemben jellemzően étvágynövekedéssel, felgyorsult szívveréssel, ingerlékenységgel, hasmenéssel, szorongással, alvási nehézségekkel és indokolatlan súlycsökkenéssel járhat. A pajzsmirigy mérete ilyenkor szintén megduzzadhat.

Az ultrahangos vizsgálat minden esetben fontos a diagnózis megerősítéséhez.

Offers